Uplatňovanie zelených aspektov pri nákupe potravín, služieb hromadného stravovania a cateringu
Zohľadnenie environmentálnych aspektov vo verejnom obstarávaní potravín prináša nielen čerstvé potraviny na náš stôl, ale má priaznivý vplyv na zdravie ľudí, znižuje negatívny dopad na životné prostredie a celú našu planétu. Úrad pre verejné obstarávanie v rámci národného projektu Zvyšovanie efektívnosti v oblasti verejného obstarávania na Slovensku, podporeného z Európskeho sociálneho fondu, pripravil ďalšiu zaujímavú metodickú príručku s názvom „Uplatňovanie zelených aspektov pri obstarávaní potravín“.
Táto metodická príručka poskytuje verejným obstarávateľom základné informácie a možnosti, ako obstarávať potraviny, služby hromadného stravovania a catering s využitím environmentálnych aspektov v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.
Samotný dokument sa člení na tri časti, pričom v prvej časti sú vysvetlené základné pojmy a spôsoby, ako aplikovať environmentálny aspekt pri obstarávaní potravín. Súčasne je táto časť doplnená o najčastejšie používané značky, ktoré sa používajú na označovanie pôvodu, kvality a ekologickosti potravín a príklady dobrej praxe. Druhá a tretia časť sa zameriava na obstarávanie potravín, služieb hromadného stravovania a cateringu a uvádza, akým spôsobom je pri ich obstarávaní možné aplikovať environmentálny aspekt. Na konci oboch častí je uvedený príklad dobrej praxe z Francúzska a z Českej republiky.
Dúfame, že táto metodická príručka prispeje k zvyšovaniu podielu zelených zákaziek pri obstarávaní potravín, služieb hromadného stravovania a cateringu, ako aj celkovo k zvýšeniu povedomia o možnostiach zeleného verejného obstarávania v tejto produktovej skupine.
Na stiahnutie: Metodická príručka s názvom „Uplatňovanie zelených aspektov pri obstarávaní potravín“